Гипсокартон 

Как да изберем подходящата бормашина

При всички положение е добре във всяко домакинство да има поне една бормашина или казано по наше му – дрелка. Изборът на подобен уред, обаче, е труден по няколко причини.

От една страна, всеки човек има различни нужди, които могат да са професионални или битови. От друга страна, съществуват десетки производители, измежду които не е особено лесно да се вземе решение.

Какви видове бормашини има

Най-общо казано, има три основни вида бормашини.

  1. Ръчни бормашини (могат да са с кабел или акумулаторни) и са предназначени за лични и професионални нужди (вижте в Praktis.bg). Считат се за най-популярни;
  2. Бормашини тип преси – предназначение са за професионално ползване, като видимо напомнят на менгеме, но с разпробиваща функция;
  3. Бормашини с магнитна стойка – използва се най-вече с професионална насоченост и служи за професионално разпробиване, включително на метални плоскости и заготовки;

За какво смятате да я използвате

Преди да инвестирате парите си в каквото и да било, на първо място трябва да вземете предвид каква работа ще извършвате с нея. Само така ще можете да изберете най-подходящия тип бормашина.

Какви материали ще смятате да разпробивате

Важно е да знаете какви материали ще трябва да разпробивате, защото в зависимост от материалите, диаметърът и дълбочината на дупките ще бъдат много различни.

Повечето производители ще ви предоставят информация, даваща представа за това какви са максималните диаметри и дълбочини за всеки материал.

Колко мощна бормашина ви е необходима

Мощността на бормашината е друга много важна характеристика, която трябва да имате предвид. Колкото по-мощна е вашата бормашина, толкова по-лесно ще бъде пробиването на много твърди материали, като бетон например.

Мощността определя и скоростта, с която ще се върти свредлото. За някои материали (като например метали), ако скоростта е твърде висока, рискувате да повредите свредлото.

За да избегнете това, много производители ще ви препоръчат да използвате бормашина с електронен контрол на скоростта, който да се адаптира към всеки вид материал.

И не на последно място, за мощността на преносимите бормашини е важно да се обърне внимание на това какво е напрежението на батерията на устройството. Колкото по-високо е напрежението на батерията, толкова по-мощна ще бъде тя и съответно, толкова по-ефикасна ще е бормашината.

Последни публикации

Leave a Comment