Идеи 

Хобита, които ни правят по-умни  

 

Дълго време се смяташе, че хората се раждат с дадено ниво на интелигентност, което никога не може да бъде променено. Въпреки това, различни изследвания са доказали, че интелигентността може да се развие чрез извършване на определени дейности.

Ето списък с няколко хобита, които ви правят по-умни.

Свирете на музикален инструмент

Когато свирите на музикален инструмент, определени части от мозъка ви се стимулират, докато запомняте нотите, използвате ръцете си и усещате музиката. Докато правите всичко това едновременно, вие също развивате своите двигателни умения, аналитични умения, памет и креативност.

Според учените тези дейности укрепват областта от мозъка ви, която свързва лявото и дясното полукълбо, чрез създаване на нови връзки. Тези нови връзки подобряват функционирането на мозъка ви, независимо на колко години сте.

Четете каквото и да било

Ползите от четенето са еднакви, независимо от жанра, който сте избрали. Четенето намалява стреса, което ви кара да се чувствате по-добре със себе си. Освен че намалява стреса ви, четенето увеличава и трите вида интелигентност: кристализирана, течна и емоционална.

Кристализираният интелект подобрява решаването на вашите проблеми. Флуидният интелект е отговорен за събирането на различните знания, които натрупвате всеки ден, а също така ви помага да откривате модели, които ви позволяват лесно да навигирате в ежедневните задачи. Емоционалната интелигентност ви помага точно да интерпретирате събитията, така че да можете да реагирате точно на чувствата на други хора.

Упражнявайте се редовно

Тук упражненията не се отнасят до някакви тежки тренировки. Вместо това се имат предвид умерените упражнения, които трябва да правите редовно.

Когато тренирате редовно, помагате на тялото си да произвежда гени BDNF, които са отговорни за създаването на вид протеин в централния мозък и гръбначния мозък. Тези гени играят жизненоважна роля за растежа и поддържането на вашите клетки. Ако тялото ви е здраво на клетъчно ниво, производителността и ефективността ви се подобряват.

Докато упражненията насърчават растежа и здравето на клетъчно ниво, учените предполагат, че продължителните периоди на бездействие имат противоположен ефект върху мозъка ви, като възпрепятстват растежа и пластичността му.

Хазарт и игри

Игрите и хазарта доказано повишават интелигентността. Вероятно сте го забелязали, ако вече имате регистрация в winbet и редовно се отдавате на това начинание. За щастие, хазартната индустрия е все по-достъпна, предвид нарастването на популярността на онлайн казината в интернет.

Научете нов език

Ако искате да подобрите своите аналитични умения, изучете нов език. Изследванията показват, че хората, които са двуезични, са по-добри в решаването на пъзели, отколкото хората, които говорят само един език.

Ако успеете да научите нов език успешно, мозъкът ви също се подобрява при изпълнение на каквито и да било психически трудни задачи, като планиране и решаване на проблеми. И ако можете да говорите поне два езика, фокусът и вниманието ви стават много по-остри, докато наблюдавате обкръжението си.

Всъщност някои компании съветват своите ръководители да научат нов език поради високите интелектуални ползи на това начинание. Така че, ако се надпреварвате за по-висока позиция в службата, е чудесно време да научите нов език. Това не само ви прави по-умни, но и отваря нови възможности, които не сте си представяли преди.

Медитирайте

През 1992 г. Ричард Доусън изучава как се държат мозъчните вълни по време на медитация. Той използва Далай Лама и някои монаси като свои предмети за това проучване. Целта му е да намери доказателства за своята теория, че мозъкът може да генерира и командва специфични мозъчни вълни по време на медитация. Неговото предположение се оказва правилно.

Медитацията стана привлекателна за амбициозните хора поради това, което посочва проучването: можем да контролираме мозъчните си вълни и да ги командваме според това как искаме да функционират те. Това означава, че можем да станем по-уверени и мощни по време на бизнес сделки и преговори, което ни позволява да бъдем по-убедителни за нашите слушатели и публика.

Гответе различни ястия

Ако смятате, че готвенето е само приготвяне на храна, грешите. Готвенето не само ще ви направи по-умни, но и и по-здрави. Когато планирате храната си и изпробвате различни видове храни, вие разкривате креативността си.

Освен това хобито подобрява фокуса ви, тъй като обръщате повече внимание на детайлите, докато готвите. 

 

Последни публикации

Leave a Comment