Полезно 

Съвети за грижи за акрилни килими – как да ги поддържаме в домашни условия?

 

Акрилът е синтетично влакно, направено от акрилонитрил, прозрачна пластмаса в състава в количество най-малко 85%. Смеси с други полимери също са известни. За първи път е разработен в средата на 40-те години, но не е произведен в големи количества до 50-те години. Силен и топъл, акрилът често се използва за пуловери и спортно облекло, костюми, изолация, мебели и килими.

Изработва се под формата на конец, след което се нарязва на къси парчета, подобни на вълнени косми, и се сглобява в прежда. Съществува и вид модакрил (модифициран акрил), който поради добавките има огнезащитни свойства. Дори се използва за направа на удължаване на косата и защитно облекло.

Този материал има недостатъци, свързани с правилата за грижа. Ето защо е изключително важно да знаете как да действате в различни ситуации при замърсямане на вашите килими от акрил. Има неочаквано разляти течности: вино, кафе или други; петна от масло и мазнини. За да не навредите на килима по време на почистване, трябва да се ръководите от правилата, да спазвате изискванията за грижи.

• Както беше отбелязано по-рано, много килими могат да натрупват статично електричество поради липсата на специална обработка. За да предотвратите натрупването на настилка от прах, почиствайте я с прахосмукачка поне веднъж седмично.
• Мокрото почистване е необходимо само в случаите, когато се появят сериозни петна. Докато петното все още не е изядено, измийте покритието с прахосмукачка, без да използвате химикали.
• Отстранете незабавно мастните петна за кратко време, докато те са още свежи. Упоритите петна са изключително трудни за отстраняване, понякога не могат да бъдат направени дори в специализирани химически чистения.
• Не се опитвайте да разтривате петната, които се появяват, с много препарат и четка. Втриването на петното се разпространява по килима, вместо да се вдига.
• Ако върху килима се разлее кафе, вино или други напитки, отстранете възможно най-много влага с гъба. Акрилът има способността лесно да рисува, ако забавите, тогава подовата настилка ще придобие различни цветове.

Може да намерите качествени килими от акрил в Kilimi.com.

Последни публикации

Leave a Comment