Полезно 

Любопитни факти за Токио 2020

 

 

След броени дни започват Летните олимпийски игри, които ще се проведат в японската столица Токио. Предвид че беше отложена с цяла година заради пандемията от Covid-19, настъпването на това събитие е една от най-добрите спортни новини за феновете по цял свят.

А ето и някои любопитни факти за Токио 2020, които трябва да знаем.

Роботите

Токио 2020, в сътрудничество с японския производител на автомобили Toyota, ще се класира като най-близкото, което някога сме виждали като „роботизирана олимпиада“.

Хуманоидите ще бъдат разположени така, че да помагат и да взаимодействат със зрителите с малки роботи, подобни на коли, които събират спортно оборудване като чукове и копие, хвърлени по време на атлетическите състезания на новия олимпийски стадион, ускорявайки събитията чрез намаляване на времето, необходимо за тази цел.

Медалите

Япония е световен лидер в рециклирането на битови уреди и електроника, до голяма степен като начин за намаляване на зависимостта на страната от вноса на минерали.

Организаторите на игрите са намерили друг начин да се справят с изхвърлените малки електронни устройства, като мобилни телефони, със златните, сребърните и бронзовите медали от Токио 2020. Те са изработени от отпадъчни материали, които иначе вероятно биха попаднали на сметището.

Талисманите

Не са само типично сладки и пухкави герои – има и роботизирани версии на Miraitowa и Someity, талисманите за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2020 г. в Токио, Япония.

Вдъхновените от анимето Miraitowa и Someity, те представляват както японската култура, така и самите игри с името на Miraitowa, съчетаващо японските думи за бъдеще и вечност.

Олимпийското село

Имаше изненада в световен мащаб, когато беше разкрито, че леглата в селото на спортистите в Токио 2020 ще бъдат направени от картон. Това е супер здрав картон, важно е да се уточни, но въпреки това е картон, проектиран да се рециклира след отпътуване на спортистите… Е, все пак е чудесно, че японските организатори са помислили за толкова много идеи, с които Олимпиадата да не навреди на околната среда.

Леглата могат да понасят тегло до 200 килограма, според организаторите на игрите. И дори твърдят, че те са по-здрави от конвенционалните дървени версии.

Сувенирите

Япония е световната столица на автоматите с близо 6 милиона, разпространени повсеместно в страната. Ето защо не е толкова изненадващо, че конвенционалните магазини няма да бъдат единственият източник на официални сувенири от Токио 2020.

Вендинг машините, обикновено използвани за топло и студено кафе, леки закуски и дори консерви и бутилки бира, ще предлагат и олимпийски сувенири за продажба.

Стадионът

Новият национален стадион с 60 000 места за тези игри ще бъде мястото на церемониите по откриване и закриване, заедно с лекоатлетическите събития и футболния финал. Характеризира се с обилното използване на дървен материал при изграждането му, като материалът е използван за омекотяване на стоманената конструкция на сградата и за подчертаване на връзка с природата.

Кенго Кума, архитектът на стадиона, е избрал използването предимно на кедър и големи дървени материали за сградите от всички 47 префектури на Япония.

Места

Ако някога е имало доказателство, че не всяко олимпийско място трябва да бъде съвсем ново, целенасочените и може би любители на носталгията организатори на Токио 2020 са го осигурили чрез възкресяване на съоръженията от игрите през 1964 г., проведени в японската столица.

Градската гимназия в Токио и Националният стадион Йойоги, както ключови места, така и архитектурно емблематични сгради, са обновени и ще бъдат домакини по различен начин на тенис на маса, хандбал, бадминтон и ръгби с инвалидни колички.

Феновете

Японските зрители не само се обличат, за да впечатлят, но и те са страстни, вокални, безупречно възпитани и са известни с това, че организират почистване на отпадъци след даден мач.

Пригответе се за наистина ентусиазирани японски фенове на игрите Токио 2020!

 

Последни публикации

Leave a Comment