Полезно Ремонти Строителство 

Красив облик и топлина за всяка къща

Актуално, практично и с приятен облик. Напоследък все по-често чуваме да се говори за т. н. сайдинг, или винилов сайдинг – онзи тип фасадна облицовка, която прави американските къщи така различни и специфични по външен вид.

По своята същност виниловият сайдинг е облицовъчен стенен панел, изработен от висококачествена пластична пластмаса. Материалът, който се използва за направата на плоскостите, се нарича поливинилхлорид и се характеризира с висока устойчивост на атмосферните влияния. Подходящ е както за фасади на новоизграждащи се сгради, така и за реконструкция на стари.

Този тип облицовки се прилагат повече от 50 години в САЩ и Канада, а през последните години станаха много популярни и на останалите континенти, благодарение на отличителните си качества, информират от БГ Пласт 1. Те са подходящи за сгради в климатични зони с температури от -40° до +50° С.

Панелите имат еластично покритие, устойчиво на удар и защитаващо стените от дъжд и вятър. По това покритие не се получават пукнатини, както при традиционните мазилки, или петна от влагата, а почистването на фасадата става много лесно – само с вода и препарат за измиване. Сайдингът е устойчив на пожари. При въздействие на огън се топи, не поддържа горенето и е екологично чист.

Много важно предимство на виниловия сайдинг е постигането на ефекта на „дишащата фасада“, при който няма запечатване и се осъществява непрекъснат въздухообмен. Това става благодарение на паропропускливо фолио, което изключва всякаква възможност за задържане на влага.

Този тип облицовъчни панели имат и изключително добри топлоизолационни свойства, тъй като съдържат и минерална вата. Те са изработени така, че домакинството може да спести около 45% от разхода за отопление.

Възможностите за дизайн при облицоването на фасадата със сайдинг са много. Плочите  се предлагат в различни цветови гами и имат възможност да бъдат разполагани вертикално или хоризонтално. По-светлите цветове, например, могат да направят визуално къщата ви по-голяма и да създадат впечатлението, че стои на преден план в парцела.

Тъмните цветове ще окажат обратния ефект, а ако искате фасадата да е цветна, може да съчетаете панели в различни тонове. Визуални ефекти в екстериора може да се постигнат с цветни первази, вътрешни и външни ъгли, така че да се получи акцент и контраст, а не сливане със сайдинга. Входните участъци също може да бъдат подчертани.

Последни публикации

Leave a Comment