Съвети 

Как да изберем добър абсорбатор за кухнята

В последно време все повече хора предпочитат да живеят в жилище тип „отворен план“. Това означава, че стаите не са разделени на кухня, хол, спалня…, а има комбинация от две стаи в една. В повечето случи това са кухнята и хола. И не е случайно. По този начин пестим място от стената и обединяваме функционалността на две от най – често използваните помещения в едно – кухнята и хола.

И наистина, подобно решение е доста практично и удобно. Обединението на двете стаи насърчава комуникацията между хората, обединява семейството, а когато ви дойдат гости, няма да се налага да се изолирате, приготвяйки храната в кухнята.

Освен това така жилището ви ще изглежда по – голямо, по –светло и просторно. Разбира се, важно е да съобразите стила в стаите, да има общи елементи или свързващо звено. Например диван, който да разделя визуално стаята, килим, който да зонира помещението или единен стил в мебелите, за да се създаде баланс.

Но нека да погледнем и обратната страна на монетата. Обединението на двете стаи – кухня и хол има и своите минуси. На първо място това е фактът, че няма самостоятелност – т.е. всички сте в една стая и трябва да се съобразите с шума.

Друг проблем е миризмата, която неизменно идва с готвенето. Особено, ако имате по – голямо семейство, е от изключително значение да осигурите закуска, обяд и вечеря, а миризмите няма как да не се пренесат в цялата стая.

Ето защо, когато говорим за уредите в кухнята, не трябва да мислим само за фурната, хладилника и котлоните, но и да обърнем специално внимание на абсорбатора. За да може да разгледате всички възможно модели и варианти, ви съветваме да погледнете в онлайн магазина на Synox, където ще намерите голямо разнообразие от марки и диайни, за различни като големина помещени, ралични стилове и големина.

Абсорбаторите от Synox са на доказани производители, сред най – добрите и доказани марки в света и който и да изберете, ще си гарантирате качество.

Когато търсите абсорбатор за вашата кухня, преценете кой модел е най – подходящ – тип камина, Т-образен, под наклон, ъглов, островен, таванен.

Ако не искате абсорбаторът да бъде видим, заложете на вграден модел – телескопичен или вграден в кухненския плот.

Изборът на уреда трябва да бъде съобразен и с капацитета на стаята, нивото на проветрение и честота на ползване.

Добре е да знаете, че ширината на аспиратора трябва да е по-голяма от тази на готварския плот, за да бъде възможно най – ефективен.

Експертите съветват да включите уреда 5-10 минути преди да започнете да готвите, а след приключване на готвенето, да изчакате още няколко минути.

Когато избирате абсорбатор, потърсете мощен модел, за да си гарантирате, че помещението няма да задържа миризми. Освен това е важно да подсигурите влизането на свеж въздух в стаята.

Не забравяйте да обърнете внимание и на нивото на шум. Днес все повече производители предлагат аспиратори с изключително ниско ниво на шум, които са с различна технология на обезшумяване.

Обичайното ниво на шум за тези уреди е около 50-70 dB (децибела), което се счита за комфортно за човешкия слух. Над тези нива вече може да се възприеме като твърде силен шум, въпреки че за границата на дискомфорт се считат нивата над 80 dB.

Що се отнася до потреблението на електроенергия, нормалното потребление е 0,12 кВт/ч, затова не трябва да се притеснявате, че ще доведе д високи сметки, колкото и мощен да е моделът.

Специалистите препоръчват аспираторът да бъде монтиран на разстояние 60 – 65 см. от електрическия плот. Изводът за дима трябва да бъде възможно по-близо до аспиратора, а на изхода на аспиратора трябва да се монтира възвратен клапан, който предотвратява връщането на неприятни миризми вътре в помещението.

Последни публикации

Leave a Comment