Съвети 

Какъв гипсокартон за тавани да изберете – съвети от MR Bricolage

Гипсокартонът представлява два пласта от хартиена плоскост, между които има гипсова сърцевина. Той е строителен материал с високо степен на гъвкавост, което му позволява лесно да приема различни форми при монтиране. Материалът е лек, евин и може да преобрази всяка стена и таван, независимо от помещението.

Какви видове има

Монтирането му може да се счита за форма на сухо строителство и въпреки универсалното му приложение, трябва да се обърне внимание, че всяко помещение се нуждае от специфичен тип гипсокартон. Преди да започнеш работа е препоръчително да инспектираш стената или таванът, върху който ще слагаш плоскостите и да провериш от какво са изградени. Провери дали стената е  тухла, газобетон, черупка или бетонни блокове и дали таванът, тогава е дали е бетон или дърво преди да направиш своят избор. Въз основа на това и влажността на средата, сме посочили различните видове ламинат, техните характеристики и предназначения:

  • Обикновен – Главно се използва при изграждането на окачени тавани, преградни стени и предстенни обшивки. Върши отлична работа при закрити и сухи помещения.
  • Влагоустойчив – По-подходящ е за мокри помещения и се отличава със силиконовата си сърцевина, но притежава всички свойства характерни и за обикновеният гипсокартон. Различава се единствено по своята водоустойчивост.
  • Пожароустойчив – Предназначен е за помещения изискващи повишени нива на пожароустойчивост, тъй като фибрите в сърцевината му ограничават разпространението на огъня.

Полезни съвети от Мосю Бриколаж

Основната причина за пукнатини по фугите е неправилният монтаж. Следните точки описват най-тънките моменти от процесът на поставяне и дават насоки за гарантиран успех:

  • Всеки майстор трябва да знае, че каквито и крепежни елементи използваш при монтаж, първо трябва да поставиш дюбели, чиито размери да съобразиш с материала, от който е направена стената. Трябва и да проявиш търпение при поставянето им, за да не се окаже, че си направил повече и излишни дупки в гипсокартона, които ще се чудиш как да прикриеш.
  • Фугите никога не се монтиран на кръст и силно съветваме да се разминават по дължина с поне 50 см. 
  • Когато правиш окачен таван профилите винаги са перпендикулярни спрямо самият гипсокартон, докато за стена важи обратното правило. 
  • Около отвори като врати и прозорци е добре фугата да не е продължение на нито една от осите очертаващи отвора, заради възможните щети от по-големите вибрации около тези зони.
  • Произволното завъртане на посоката на монтажните профили образува неправилни фигури при лепене и също гарантира спукана фуга, защото при затварянето самият гипсокартон ще се завърти по същия хаотичен начин.
  • Когато конструкцията не е добре нивелирана, гибскартона се огъва поради напрежение в системата, затова подобни отклонения трябва да се избегнат чрез правилна подготовка

Последни публикации

Leave a Comment