Гипсокартон Полезно Съвети 

История на гипсокартона

През 1917 г. в Англия е построена първата европейска фабрика за гипсокартон, а оттам и технологията за гипсокартони мигрира към Швеция и Скандинавия. Но Швеция е северна страна, която няма естествени находища на гипс. Поради тази причина използването на гипсокартон не е толкова популярно, както в Англия и Европа. Първите листове гипсокартон са внесени в Швеция през 1927 г. Двадесет години по-късно, през 1947 г. Скандинавска Етернит започва да внася гипсокартон в страната постоянно. Пазарът се разширява, като в резултат на това през 1957 г. е построена първата местна фабрика и е създадено дружеството Gyproc.

Първоначално гипсокартонени листове са били използвани за подмяна на шперплат, дъски и ПДЧ в малки къщи. Основният аргумент при продажбата е цената. Въпреки това, някои технически свойства се оказаха интересни: стабилността на размерите елиминира пукнатини в ставите на листовете, освен това те лесно могат да бъдат запечатани. Друг плюс – гладка, равна повърхност, залепени борда прави лесно за рисуване и за други видове довършителни и маркировка и чупене на листа, а не рязане значително улеснява строителството. Тези свойства позволиха на гипсокартон да придобият бързо признание в Скандинавия като универсален довършителен материал.

По-късно започна развитието на по-леки структури. Разширяването на знанията в областта на технологиите от гипсокартон през 50-те години позволи по-добро планиране на пространството на помещенията. Старата технология престана да отговаря на изискванията на времето. Появата на нови винтове за гипсокартон и метални профили позволи да се откажат от дървените рамки. Очевидното предимство на гипсокартонени конструкции с метална рамка е, че те са практически незапалими.

Първият проект в средата на 60-те години в Швеция, на който бяха приложени тези проекти, беше болница. В резултат на това бяха избрани листа и дизайни на Гипрок. Системите „Гипрок“ включваха готови решения и позволиха да се използват най-добрите методи за строителство, технологии за спестяване на труд и проверено рециклиране на отпадъчни материали, както и да се използват нови инструменти и аксесоари.

По-нататъшното разширяване на обхвата на приложение на гипсокартона води до създаването на нови видове гипсокартонови плоскости. Например, вятърни листове, листове за пода, листове за реконструкция и оформяне с дебелина 6 мм, листове за мокри помещения, тежки и огнеустойчиви листове. Тези и други видове листове в момента се произвеждат и доставят от много предприятия от Русия и чужбина под общоприетото наименование „гипсокартон листове Giprok.“

Как се получават гипсовите свързващи вещества и какво е тяхното качество днес? Технологията е както следва: гипсокартон се създава чрез топлинна обработка и смилане на природен гипс и някои гипс, съдържащ промишлени отпадъци (glinogipsa, фосфогипс borogipsa). Качеството на гипсовите свързващи вещества зависи от силата на компресията и якостта на огъване, времето на настройка, степента на смилане, търсенето на вода при затваряне.

Съгласно условията за топлинна обработка, гипсовите свързващи вещества се разделят на две групи – ниско-печене и високо свързващо вещество. Първите включват строителни, формовъчни, високоякостни гипсови и гипсо-циментни позоланови свързващи вещества; Към втория – анхидритен цимент и естеричен гипс.

Прах гипс свързващо вещество, се смесва с вода (50-70% от теглото на гипса), образува тесто, които бързо се определят и се втвърдява. Оказва се, че гипсовите камъни, чиято сила се увеличава със сушене.

Последни публикации

Leave a Comment