Гипсокартон 

Използване на гипсокартон в различни помещения

Не много отдавна не знаехме сухото строителство. При декорирането на стаята, елегантността и изразителността са постигнати с помощта на стар гипс и гипс. И сега сме изненадани: как бихме могли да се справим без него. В края на краищата това е гипсокартон, който вдъхновява създаването на лабиринтни тавани на няколко нива с осветление, криволинейни прегради с множество ниши, рафтове и фигурни отвори. Той дава многообразие на интериора и висока архитектурна изразителност на помещенията.

Гипсокартонът е композитен материал под формата на листове с дължина 2,5-4,8 m, ширина 1,2-1,3 m и дебелина 8-24 mm. Основата на този лист е гипс, а външните плоскости са покрити с картон. За постигане на необходимите параметри на гипсовата сърцевина, характеризирайки якостта, плътността й и т.н., към нея се прибавят и специални компоненти, които увеличават нейните експлоатационни свойства. Картонът служи като подсилваща рамка, както и отлична основа за нанасяне на всички довършителни материали (гипс, тапет, боя, керамични плочки). Така се оказва, че материалът е гъвкав и твърд.


Поради физическите и хигиенните си свойства, сухата стена е идеална за жилищни помещения. Той е екологичен, не съдържа токсични компоненти и няма вредно въздействие върху околната среда, което се потвърждава от хигиенните и радиационни сертификати. Това е енергоспестяващ материал с добри звукоизолационни свойства. Незапалим и огнеупорен. Трябва да се отбележи, че гипсокартона „диша“, т.е. абсорбира влагата с излишък във въздуха и я отвежда, ако въздухът е твърде сух. Това е много важно, може да се каже, безценно качество на използвания материал на закрито. С такива стени можем да дишаме по-лесно. Освен това има киселинност, подобна на киселинността на човешката кожа. Последните две свойства позволяват на гипсокартона да регулира естествено микроклимата на помещенията и до голяма степен допринася за създаването на хармонична атмосфера.


Промишлеността произвежда, освен стандартните гипсокартонени плоскости (GKL), огнеупорни (OGLC) и устойчиви на влага (VGKL). В последните се въвеждат вещества, които разрушават гъби, те се използват за довършителни кухни, бани и бани. Огнеупорните се използват за довършване на всички видове въздуховоди и комуникационни мини.
Специалистите оценяват този материал за отличните си технологични свойства. Тя е с ниско тегло. С използването му се неутрализират неприятните „мокри“ процеси, създавайки неприятни условия на площадката, производителността на труда се увеличава значително, което означава, че времето за почистване се запазва. Извършвайки ремонт на апартамент или офис, ще избегнете изграждането на отломки и замърсявания.


Като цяло, гипсокартон не е измислена днес, под формата на плоски листове отдавна се използва за вътрешна декорация и изравняване на стени, понякога се нарича „суха мазилка“. Това е нова технология за неговото използване. Когато европейското обновление дойде на мода с нарасналите изисквания за геометрията на помещенията и качеството на повърхностите, се проведе второто раждане на този материал. Архитектите са установили, че листът може да бъде прикрепен по желание към всяка форма. Куполни покрития, колони, арки от всякакъв вид, най-сложните преходи от една равнина в друга, криволинейни повърхности са всички елементи на гипсокартон. Системата от метални рамки, набирана от стандартни фабрично изработени профили, е проектирана така, че да е възможно да се създадат стени от всяка сложна форма. Имаше нов метод на „сухо строителство“, където няма мокри мазилки, без задължителни тапети.


Гипсовите плоскости се закрепват доста просто. При облицоване на стените в един слой с гипсокартон се използва монтажно лепило на базата на гипс. И когато листата GKL се съберат на скелети, те се закрепват с винтове. Преди да покрият бетонните стени, те се навлажняват, леко се навеждат и фиксират, докато изсъхнат и се поставят в желаната форма. Прикован към стената с гвоздеи (дюбели) върху рамка от дървени дъски или стелажи, точно изчислявайки размерите си. В същото време между листа и стената има празно пространство от около 2-2,5 см, което създава допълнителна топлоизолация. В тавана, когато са завършени гипсокартоните, се пробиват дупки, в тях се вкарват дървени запушалки, а ламелите са заковани по същия начин като рамката на стената. Листовете са настроени така, че да има интервал между тях от 4-5 mm за последващо довършване на фугите.


Тази технология не е сложна, а дори и не-лицензирани екипи от строители я притежават. Те ще предприемат и ще издигнат всичко. Но, когато планирате ремонт, помислете за следното. Основният трик при работа с този материал е окончателното завършване. Колкото по-сложен е дизайнът, толкова по-трудно е да се постигне точността на конюгирането на всички лица. В идеалния случай гладки стави след тежка работа на мазилка, който ще бъде в състояние да се определи ситуацията и да даде на повърхностите желаната геометрия.

интериорни решения

Последни публикации

Leave a Comment