Гипсокартон 

Гипсокартон на Кнауф

Гипсокартон се произвежда от няколко компании, както в България, така и в чужбина. Най-известният производител на този продукт, както и много други строителни материали, днес е признат от немската фирма KNAUF.

Компанията KNAUF – сегашното му пълно име Knauf Gips KG – е създадена през 1932 година. Седалището му е все още в малкия град Иполхофен между Нюрнберг и Вюрцбург, Германия. Това е място за офиса на основателите на фирмата не избрано случайно – в близост Ipfhofena е гипсова мина – суровината, от която се прави днес, е не само най-сухото строителство, но също така и много други строителни материали.

Първоначално фирмата продава само гипс и гипсови изделия. Сега – много различни строителни продукти. Въпреки това, компанията все още води производството на строителни материали, използващи гипс като компонент. Този широк спектър: гипс листа, метални профили, гипсофазер (преградна плоча), сухата смес на гипс, миниатюрни крепежни елементи, материали за тавани и подове, инструмент за монтаж и повече.

В момента KNAUF е не само семейна фирма. Това е международна група, която включва над 120 растения в повече от 30 страни в Европа, Азия, Съединените щати и Южна Америка. На работното място в тези страни работят 18 000 служители. Годишният оборот на KNAUF достига три милиарда евро.

Сред качествата на компанията са качеството на продуктите, всяко от които отговаря на най-високите международни стандарти. И също така фактът, че собствениците обръщат голямо внимание на екологията на близките на Иполхофен места. Екологичното състояние на района е защитено и подкрепено от средствата на фирмата.

Един от най-силните експерти признава и гипсокартон, произведен от финландската компания GYPROC. Компанията е основана през 1915 г., а през 2002 г. вече има представителства в почти всички страни от Европа, Азия, Америка и, разбира се, в Русия. Съвременните технологии, използвани в инсталациите на компанията, квалифицирани служители, висококачествени суровини, доставяни на фабриките – всички тези фактори са установили, високото качество на всички видове продукти, произвеждани от компанията. Сухите смеси, съдържащи гипс строителни материали, произвеждани от офисите на компанията, напълно отговарят на световните стандарти за качество.

Не може да не се спомене един по-известен производител на гипсови строителни материали – полската компания Lafarge Group, която също има доста дълга история и днес заема едно от водещите места на пазара на строителни материали, главно съдържащи гипс. Групата Lafarge има представителства в 75 страни, включително Русия. Производството на групата Lafarge наброява 75 000 души.

Един от най-големите производители на гипсокартон и други строителни материали, съдържащи гипс в Русия, е гипсовото предприятие Volgograd, OAO Gips.

Преди няколко години заводът претърпя значителна реконструкция, в резултат на което значително се увеличиха качеството на продуктите, произвеждани от завода, по-специално на сухото строителство. Според експерти качеството на строителните материали, произведени от завода, е достигнало европейско ниво. „Гипс“ днес произвежда сухото строителство от различни видове, сухи строителни смеси. Волгоградският гипсов завод е първият, независим от чуждестранни компании, производител на влагоустойчив гипсокартон.

Ако трябваше да изготвим списък на компаниите, продаващи гипс и други строителни материали, съдържащи гипс, действащи в България, този списък щеше да отнеме повече от една страница. На практика във всички градове на България има такива фирми. Тъй като строителните материали сега са в голямо търсене сред населението, опитвайки се да подобрят ежедневието си. Тук сме изброени само най-големите производители на гипсокартон – този незаменим материал в съвременното строителство.

Днес в България много предприятия произвеждат, произвеждат и предлагат сухото строителство. Несравнимите физически, технически и естетически свойства на строителните материали на базата на гипс му донесоха широка популярност днес и му осигуриха красиво бъдеще.

Последни публикации

Leave a Comment