Гипсокартон Полезно 

Видове гипсокартон

Има няколко вида гипсокартон, всеки от които е проектиран за конкретни цели. Не ме обвинявайте, ако тази характеристика е остаряла в момента на четенето. Разбирате – нови продукти, нови вариации… Строителната индустрия все още е област, която е по-склонна към промени, отколкото други.

Редовен – се използва като повърхностно покритие за стени и тавани, предлага се в конусни и квадратни форми.
Тип X – наличен в различни дебелини. Значително подобрява пожароустойчивостта с помощта на специални влакна, разпръснати в гипс.
Тип C (или подобрен X) – Допълнителните добавки дават на този продукт по-висока степен на пожароустойчивост. Обикновено се тества в условия на истински твърд пожар.
Влагоустойчив гипсокартон – с влагоустойчива сърцевина и облицовъчен слой. Също известен като „зелен“ гипсокартон. Проектиран такъв гипсокартон, специално като алтернатива на обикновената керамика. Но, за съжаление, за използване в места с висока влажност не е подходящ.

Също така има различни видове гипсокартон (които нямат общи имена и наименования), използвани за реконструкция, за външна декоративна употреба, за създаване на вид „облицовка“ на външни стени за структурна стабилност и противопожарна защита

Може би някои от горните продукти на строителната индустрия не трябва да се считат за сухо строителство. В някои, съдържанието на гипс е минимално. Всеки производител има конкретни препоръки и ограничения за своя продукт. Подгответе си подходящо работно облекло  и внимателно се консултирайте с добре информирани експерти – за да не пропуснете избор!

Последни публикации

Leave a Comment